Hvordan forlenge livet?

Ettersom jeg stter å skriver Ex.Phill-oppgave som skal leveres inn i morgen sitter jeg også selfølgelig å surfer på nettet når skrivesperren melder seg :) Må ærlig inrømme at jeg ikke noen gang har lest VI menn, men har intrykk av at de menn som leser den kanskje ikke leser den pga artiklene? Så jeg ble litt overrasket når jeg fant en artkkel på klikk.no som var hentet fra Vi Menn. Synes denne var ganske artig, så enjoy :)

Bilde

FORLENGER LIVET: Du kan forlenge livet ditt med flere år hvis du er gift. © Foto: Crestock

EKTESKAP ER BESTE LIVSFORSIKRING

Gift deg og lev lenger


Fra kreft til hjertesykdom og andre plager, her får du de forbløffende helsefordelene med ekteskapet.

Fersk og omfattende forskning viser at et godt ekteskap ikke bare holder deg friskere, men også kan forlenge livet ditt med flere år.

Tidligere ut av sykehuset

Det har lenge vært kjent at menn i gode parforhold har lavere risiko for høyt blodtrykk.

Nå viser studier at par som har gitt hverandre sitt ?ja?, sjeldnere blir rammet av hjertesykdom, kreft, influensa, Alzheimers, depresjoner og stress.

De blir også mindre syke og når de først er dårlige, blir de kjappere friske og slipper tidligere ut av sykehuset. Akkurat hvordan disse fordelene oppstår er usikkert, selv om det finnes massevis av teorier.

Hvor fordelaktig det kan være å bli spleiset, avhenger av om du er mann eller kvinne og hvor lykkelige dere er sammen. Her tar vi en titt på hvordan vitenskapen tror ekteskapet påvirker noen av de vanligste plagene vi sliter med.

Prostatakreft

Gifte menn diagnostisert med prostatakreft lever lenger ifølge en studie ved University of Miami av 146.979 pasienter. Gjennomsnittlig overlevelsestid for gifte menn var 98 måneder sammenlignet med 38 måneder for skilte og enkemenn. Da var det tatt hensyn til alder, hvor langt sykdommen var kommet og type behandling.

En forklaring er at daglig selskap og alt som følger med et lykkelig forhold, gjør at man holder seg lenger i live. En annen teori går ut på at gifte menn har sex oftere, noe som viser seg å gi mindre risiko for kreft i de nøttestore prostatakjertlene.

Les også:

10 grunner til at menn ikke går til legen

Tidlig test redder liv

Bilde

LYKKELIG FORHOLD: Daglig selskap og alt som følger med gjør at man holder seg lenger i live. © Foto: Crestock

Alzheimers

Gifte par og andre som bor sammen med partnere, halverer risikoen for å bli rammet av demens (glemsomhet), ifølge en svensk studie fra Karolinska Institutet. Den beskyttende effekten står støtt selv om man tar hensyn til faktorer som utdannelse, fedme, yrke, alder og kjønn.

Evige ungkarer dobler risikoen for demens og skilte som forblir single tredoblet muligheten. Sosiale forhold er velkjente helsetilskudd. Venner oppmuntrer gjerne hverandre til å ta vare på helsen, og vennskap forebygger depresjoner og spenninger. Den økte risikoen for enkemenn kan også skyldes stress etter tap av partner, noe som igjen kan øke sårbarheten for sykdom.

Les også:

Ny Alzheimers-vaksine

Single har større risiko

Influensa

Influensa er en vederstyggelighet for de fleste, men gifte rammes faktisk sjeldnere enn single. Forskning ved universitetet i Birmingham viste større effekt av influensavaksine blant gifte menn, trolig som følge av et mer effektivt immunsystem.

Les også: Gjør deg klar for snørr og feber

Illustrasjonsbilde
SUNT SELSKAP: Ikke bare er risikoen lavere for hjertesykdom blant gifte, men sjansene for å overleve er bedre når sykdommen først er påvist © Foto: Crestock/Lisa F. Young

Hjertesykdom

Ikke bare er risikoen lavere blant gifte, men sjansene for å overleve er bedre når sykdommen først er påvist. Risikofaktoren stress er lavere blant gifte enn single. Forskning viser at gifte menn i tillegg er flinkere til å trimme og spise sunt, noe som er med på å styrke hjertefunksjonen,

En australsk undersøkelse viser at ugifte menn er mer utsatt for hjertesykdom enn gifte menn i samme alder. Og sannsynligheten for at gifte menn skal dø innen ti år etter diagnosen hjerteproblem halveres. Gifte menn har dessuten mindre kolesterol og smidigere blodårer.

Lavt stressnivå i ekteskapet kan virke forebyggende, mens vellykkede parforhold ofte innebærer en sunn livsstil og fornuftige kostvaner.

 

Blodtrykk

Hvordan blodtrykket ditt blir påvirket av ekteskap avhenger mye av hvordan forholdet er. Det er lavere i gode forhold, mens negative forhold medfører høyere blodtrykk enn blant single. Teorien er at fornøyde menn stresser mindre, og stress er en velkjent årsak til økt blodtrykk.

Les også: Fellene som øker blodtrykket

 

Dødelighet

Flere studier har vist at ektefolk lever lenger, og det gjelder særlig menn. En stor undersøkelse ved Chicago University indikerer at gifte menn lever opptil ti år lenger enn ugifte, mens det for kvinner bare dreier seg om noen få år i pluss. En teori er at gifte menn spiser og lever fornuftigere. En sveitsisk studie konkluderer derimot med at gifte kvinner lever kortere. Årsaken(e) er uklar, men muligens skyldes det stress som følge av å leve med en mann!!! Det hevder i hvert fall den kvinnelige lederen av studien.

Og de dårlige nyhetene

En av de få negative sidene med ekteskapet er for mange fedme. Økt vekt og litt for mange bilringer følger gjerne med en livsstil der sofakrok, fjernkontroll og godsaker på bordet i form av mat og drikke troner øverst på menyen for helgekos.

Og der sex og trening for lengst har havnet i ikke-skuffen!

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Samliv

Denne saken er levert av:

  Ingen kommentarer

  Skriv en ny kommentar

  Netta Marie

  Netta Marie

  21, Oslo

  Livsglad jente som bor sammen med kjæresten sin Sigmund i Oslo, og går på UiO. Jeg elsker å strikke, og er litt over middels glad i pingviner. Ser du noe strikket du liker? Jeg strikker på bestilling:) Send meg en mail på netta.marie@gmail.com

  Kategorier

  Arkiv

  hits